BALANSERA MERA

Blogginlägget är en samling av inlägg från våra sociala medier under Socialstyrelsens informationskampanj "Balansera mera" för att förebygga fallolyckor från 2018. 
Läs mer på socialstyrelsen.se/balanseramera

Varje år faller cirka 70 000 personer och skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus. Många av dem som råkar ut för fallolyckor är äldre, men sanningen är att alla kan falla. Du kan förebygga fall genom att äta klokt, motionera regelbundet och ha koll på dina mediciner.

Redan i 30-årsåldern börjar du naturligt tappa i muskelmassa om du inte aktivt motverkar det, och efter att du fyllt 50 år går nedbrytningen allt snabbare. Det fina är att det aldrig är för sent att börja träna för att bygga upp konditionen, stärka skelettet och musklerna. Välj träningsformer som passar din förmåga och se till att träna/motionera regelbundet. Träna med en kompis, gör övningar hemma eller varför inte stå på ett ben när du köar?

Hur mycket näring du får i dig påverkar i allra högsta grad risken för att falla. Se till att äta en varierad kost med både proteiner, fett och kolhydrater. Tänk även på att få i dig vätska både till måltiderna och där emellan. 

Vissa mediciner ökar din risk för att falla, till exempel genom att de gör dig trött, illamående eller yr. Se över dina mediciner tillsammans med din läkare, ta reda på vilka biverkningar de har och ifall de kan ersättas med ändrade motions- och/eller kostvanor. Var inte rädd för att uppfattas som ”besvärlig”. Det handlar om din kropp och din hälsa och du är i din fulla rätt att fråga om sådant som du undrar över.

Om olyckan skulle vara framme kan det vara bra att veta hur du kan ta dig upp själv. Öva därför på att komma upp från golvet när någon person är närvarande som kan hjälpa dig. Om du inte kan komma upp själv när du fallit, försök att nå en filt eller ett klädesplagg som kan hålla dig varm. Ha en bärbar telefon med dig så att du kan tillkalla hjälp, eller gör omgivningen uppmärksam på att du behöver hjälp genom att knacka i golvet eller slå i väggen med till exempel en käpp eller en krycka. 

Hur tränar man sin balans? Börja i en säker miljö med trygga rörelser. Utmana balansen genom att gå på linje, stå på ett ben, stäng ögonen... Det är inte alltid man känner sig som en elegant ballerina precis... Men balansträning handlar om att man måste våga upptäcka och utforska sina svaga sidor —> hitta gränsen mellan att stå kvar och att falla. Hur har du utmanat din balans idag?

#balanseramera
#enrörligarevardag @playformancetomelilla

Bild och information hämtad från Socialstyrelsen.