FAKTAFREDAG - LÖPNING

Inte sällan får vi höra att man slutat springa för att skydda ryggen mot stötar. Är det skadligt för ryggen att springa?

Tidigare har man trott att stötar som uppkommer vid löpning påverkar ryggens kotor och diskar negativt. Idag visar forskningen att det inte finns något tydligt negativt samband.

Löpning kan rent av vara bra för din rygg! Det finns studier som tyder på att löpning kan göra ryggen mer tålig och skydda den mot debut av ryggsmärtor. Det viktiga är att du anpassar löpningen till dina förutsättningar och eventuella befintliga besvär/skador. Om du exempelvis redan har ont i ryggen så får du med andra ord tänka på att den kanske behöver tid och rehabilitering innan du kan köra fullt ut med din löpning.


Enligt psykiatrikern Anders Hansen (författare av boken ”Hjärnstark”) kan vi stärka hjärnans funktion och minne med regelbunden löpning.

Myt eller fakta?
Fler besvär med barfotaskor? Det rapporteras en del besvär i muskulatur och senor i vaden vid användning av barfotaskor jämfört med vanliga löparskor. Däremot ses färre häl- och knäbesvär. All belastning i för stor dos kan ge besvär, med en gradvis introduktion av mindre dämpning i skorna tillsammans med ändrad löpteknik är kroppen lika bra på att anpassa sig som vid annan träning.