FAKTAFREDAG - LYFTA RÄTT

FAKTAFREDAG

Lyft är vardag för många. För andra är det endast vid enstaka tillfällen man lyfter något, exempelvis när man ska flytta en soffa eller en blomkruka. Det finns många olika sätt att förflytta och lyfta saker, kan man lyfta ”fel” och vad innebär det isåfall att lyfta ”rätt”?

Tidigare har man rekommenderat att inte böja ryggen alls när man lyfter. Rekommendationen baserades på forskning gjord på ryggrader från griskadaver som utsattes för mer än 80.000 (!) upprepade böjningar, där man såg att böjningarna gav skador i ryggen. Forskarna har själva försökt ändra denna rekommendation då forskningen inte är jämförbar med en ”levande” ryggrad som dessutom gör annat än att böja sig.

Det finns ingen forskning idag som stödjer en lyftteknik framför någon annan. Vid enstaka tunga lyft, exempelvis när man ska lyfta en soffa, kommer de flesta ställa sig nära soffan och böja på benen under lyftet. När det istället gäller en vardag fylld med lyft, eller om man uppskattar lyftet att vara lättare, tenderar tekniken variera mer och kan innebära mer böj och vrid av ryggraden. Variationen gör att krafterna av lyftet fördelas mer och kan skydda mot överbelastning och skada. Däremot kan dosen av rörelse och belastning bli för stor, vart gränsen går är individuell!

Ryggraden är en stark struktur som kan böja och bända sig i olika riktningar och tål mycket belastning, även olika lyft. Förmodligen är all belastning och variationen av sådan ett sätt att upprätthålla en stark och frisk rygg.

Myt eller fakta?
Bålstabiliserande träning har genom årtionden framhävts som bästa träningen om man har ont i ryggen. Detta är en MYT.
Denna teori baserar sig på samma ovannämnda forskning på griskadaver och idag vet vi att det inte finns någon ”guldstandard" som passar alla. Gör det som känns bra, den bästa träningen är den som blir av!